Polskie tradycje wielkanocne w jednej z katalońskich szkół
Informowaliśmy już w lutym, że uczniowie szkoły CEIP Montserratina w
Viladecans realizują roczny projekt, w trakcie którego poznają różne
państwa. W klasie Evy (uczennicy naszej Szkoły Polskiej w Barcelonie) dzieci przez
cały rok zapoznają się z kulturą, tradycją, historią i geografią Polski.
Tym razem Eva wraz z grupą przedstawiła swoim rówieśnikom polskie tradycje obchodzenia Wielkanocy. Na początku zaprezentowane zostały zwyczaje Niedzieli Palmowej oraz konkursu palm. Potem dzieci usłyszały o tradycji malowania pisanek i wydmuszek oraz święceniu pokarmów w koszyczkach w Wielką Sobotę. Następnie o śniadaniu w Niedzielę Wielkanocną – przygotowanym dla całej rodziny z produktów z wielkanocnego koszyczka, ale też usłyszały o licznych potrawach i ciastach tj. żurek wielkanocny, biała kiełbasa, barszcz biały oraz mazurek, babka, makowiec itp. Na koniec prezentacji dzieci przedstawiły tradycję mokrego i zabawnego „Lanego Poniedziałku”.W dalszej części spotkania dzieci obejrzały wystawę jajek wielkanocnych z prywatnej kolekcji pani dyrektor Szkół Polskich – Ewy Hojnej. Kolekcja zrobiła na dzieciach nie małe wrażenie! Po tej części uczniowie przeszli do działania i przygotowali samodzielnie pisanki z ugotowanych na twardo jajek, niejednokrotnie inspirując się wzorami z kolekcji wielkanocnej. Pisanki wyszły dzieciom przepięknie, wcale nie było widać, że robiły to (w większości) pierwszy raz w życiu.
Po warsztacie z malowania jajek Eva zaprosiła dzieci do wspólnej zabawy, w stukanie się jajkami ugotowanymi na twardo. Zabawa przyniosła dzieciom wiele radości i zaspokoiła pierwszy głód – stłuczone jajka dzieci z radością zjadły. Na sam koniec nie zabrakło polskich słodyczy, każde dziecko skosztowało prince polo.
Tym razem Eva wraz z grupą przedstawiła swoim rówieśnikom polskie tradycje obchodzenia Wielkanocy. Na początku zaprezentowane zostały zwyczaje Niedzieli Palmowej oraz konkursu palm. Potem dzieci usłyszały o tradycji malowania pisanek i wydmuszek oraz święceniu pokarmów w koszyczkach w Wielką Sobotę. Następnie o śniadaniu w Niedzielę Wielkanocną – przygotowanym dla całej rodziny z produktów z wielkanocnego koszyczka, ale też usłyszały o licznych potrawach i ciastach tj. żurek wielkanocny, biała kiełbasa, barszcz biały oraz mazurek, babka, makowiec itp. Na koniec prezentacji dzieci przedstawiły tradycję mokrego i zabawnego „Lanego Poniedziałku”.W dalszej części spotkania dzieci obejrzały wystawę jajek wielkanocnych z prywatnej kolekcji pani dyrektor Szkół Polskich – Ewy Hojnej. Kolekcja zrobiła na dzieciach nie małe wrażenie! Po tej części uczniowie przeszli do działania i przygotowali samodzielnie pisanki z ugotowanych na twardo jajek, niejednokrotnie inspirując się wzorami z kolekcji wielkanocnej. Pisanki wyszły dzieciom przepięknie, wcale nie było widać, że robiły to (w większości) pierwszy raz w życiu.
Po warsztacie z malowania jajek Eva zaprosiła dzieci do wspólnej zabawy, w stukanie się jajkami ugotowanymi na twardo. Zabawa przyniosła dzieciom wiele radości i zaspokoiła pierwszy głód – stłuczone jajka dzieci z radością zjadły. Na sam koniec nie zabrakło polskich słodyczy, każde dziecko skosztowało prince polo.
Komentarze
Prześlij komentarz