Słodkie targi w Agramunt
Ale było
słodko! 12 i 13 października 2013 roku odbyły się 25. Targi
Turrón w Agramunt, prowincja Lleida.
Wszystkie
dzieci, które mieszkają w Hiszpanii wiedzą co to jest turrón.
Jest to typowa bożonarodzeniowa słodycz wykonana głównie z
migdałów,cukru i miodu. Często też można spotkać turrón,
którego składnikami są: żółtka, karmelizowane owoce, orzechy,
kokos, marcepan, śmietana. Coraz częściej się eksperymentuje
dodając nowe składniki, np. stewia zamiast cukru czy miodu. Dodaje
się też alkohole jak rum, whisky czy wino.
Turrón
przeważnie ma podłużny kształt, jak tabliczka czekolady ale
zdarzają się też okrągłe, np. typowy turrón z Agramunt
Jedzenie
turrón w okresie bożonarodzeniowym jest już wielowiekową tradycją
w Hiszpanii prawdopodobnie wprowadzoną przez Arabów.
Turrón
jedzą i dzieci, i dorośli. Zależnie od składników jest bardzo
twardy albo miękki. Dla diabetyków też jest wersja bez cukru bądź
ze stewią.
Podczas
targów w Agramunt przez dwa dni można było spróbować i kupić
turrón różnych firm, np. Vicens, Roig, Félix. A do tego odbyło
się kilka degustacji win i cavas (tak się nazywa szampan w
Hiszpanii) połączonych z degustacją turrón.
Poza
tym w hali targowej, w części dla dzieci, zorganizowano kuchnię
dla najmłodszych. Zdradzano tam pewne tajemnice wyrobu czekolady i
turrón. Natomiast na ulicach miasta ustawiono mnóstwo straganów z
różnego rodzaju produktami żywnościowymi, gospodarczymi,
kosmetycznymi, zabawkami i odzieżą. Był też ogromny piec do
wyrobu chleba, karuzela i koniki pony.
Już teraz zachęcam
całe rodziny do wzięcia udziału w kolejnych targach w Agramunt.
Ewa
Komentarze
Prześlij komentarz