Co to jest Castañada? Specjalna dedykacja dla dzieci polskich i hiszpańskojęzycznych ze szkoły Kastanjen w Sztokhomie.


Castañada

Jesień to między innymi spadające liście z drzew i kasztany. Kasztany można spożywać przez cały jesienny sezon ale nie można o nich zapomnieć podczas nocy Wszystkich Świętych.
Castañada jest ściśle związana ze Wszystkimi Świętymi.
Okazuje się, że wiele lat temu kasztan był starożytnym posiłkiem pogrzebowym spożywanym w rodzinie. Wierzono, że każdy zjedzony kasztan tej nocy uwalnia jedną duszę z czyśćca.

Zimną jesienią kuchnia dostosowywała się do potrzeb czasu. Kasztany można było kupić na ulicach wszystkich wsi, miasteczek i miast. Na straganach gdzie pieczono i sprzedawano kasztany, zawsze były też słodkie ziemniaki, tzw. moniatos. Produkty te na straganach najczęściej sprzedawały starsze panie z chustami na głowie i długimi spódnicami.
Castañada to też noc panallets. Typowe słodycze, które tradycyjnie spożywano podczas nocy Wszystkich Świętych.
Inna tradycja mówi, że dawno, dawno temu, nocą Wszystkich Świętych dzwoniły dzwony we wszystkich kościołach aby przypomnieć ludziom o ich zmarłych krewnych i aby pamiętali o nich w swoich modlitwach.
Ponieważ bicie w dzwony przez całą noc było męczącym zadaniem, rodzina dzwonnika przynosiła mu kasztany, inne owoce typowe o tej porze roku i wino, aby biedak nabrał sił.
W XVIII wieku, zwyczaj ten rozprzestrzenił się w całej Katalonii i stał się popularną praktyką.
Obecnie jednak, Castañada jest świętem, podczas którego zbiera się rodzina i przyjaciele aby miło spędzić czas i zjeść dobrą kolację. A na deser oczywiście je się kasztany i panallets popijając słodkim winem, tzw. moscatel.




Castañada


¿Qué es otoño? Otoño entre otras cosas son las hojas caídas de los árboles y las castañas. Las castañas se pueden comer durante toda la temporada de otoño, pero no se puede olvidarlas durante la noche de Todos los Santos.


Castañada está estrechamente relacionada con la fiesta de Todos los Santos.
Resulta que castañas, hace muchos años, fueron un manjar funerario comido por los familiares. Además se creía que cada castaña comida esa noche liberaba un alma del purgatorio.


La cocina de frío otoño se adaptaba a las necesidades de la época. Las castañas siempre se podían comprar en las calles de todas las aldeas, pueblos y ciudades. En los puestos donde se vendían castañas asadas también se podían encontrar las patatas dulces: moniatos. Por lo general estos productos los vendían unas ancianas con pañuelos en la cabeza y con faldas largas.

Castañada es también una noche de panallets. Panallets son típicos dulces que se comían tradicionalmente durante la noche de Todos los Santos.


Otra tradición dice que hace mucho tiempo, en la noche de Todos los Santos sonaban campanas en todas las iglesias para recordar a la gente sobre sus parientes muertos y para que los recuerden en sus oraciones.
Como tocar las campanas durante toda la noche fue un trabajo muy duro la familia del campanero le traía castañas, otras frutas típicas de esta época del año y el vino para que el pobre hombre ganara la fuerza.
En el siglo XVIII, esta costumbre se extendió por toda Cataluña y se ha convertido en una práctica popular.


Hoy, sin embargo, Castañada es una celebración familiar, reúne los amigos y la familia para pasar un buen rato y disfrutar de una buena cena. Y de postre, por supuesto: panallets, castañas y vino dulce llamado moscatel

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozkład zajęć 2024/2025

Kontakt

Co jest potrzebne aby zapisać dziecko do szkoły w Katalonii?