Co to jest Castañada? Specjalna dedykacja dla dzieci polskich i hiszpańskojęzycznych ze szkoły Kastanjen w Sztokhomie.
Castañada
Jesień
to między innymi spadające liście z drzew i kasztany. Kasztany
można spożywać przez cały jesienny sezon ale nie można o nich
zapomnieć podczas nocy Wszystkich Świętych.
Castañada
jest ściśle związana ze Wszystkimi Świętymi.
Okazuje się, że wiele lat temu kasztan był starożytnym posiłkiem pogrzebowym spożywanym w rodzinie. Wierzono, że każdy zjedzony kasztan tej nocy uwalnia jedną duszę z czyśćca.
Okazuje się, że wiele lat temu kasztan był starożytnym posiłkiem pogrzebowym spożywanym w rodzinie. Wierzono, że każdy zjedzony kasztan tej nocy uwalnia jedną duszę z czyśćca.
Zimną
jesienią kuchnia dostosowywała się do potrzeb czasu. Kasztany
można było kupić na ulicach wszystkich wsi, miasteczek i miast. Na
straganach gdzie pieczono i sprzedawano kasztany, zawsze były też
słodkie ziemniaki, tzw. moniatos. Produkty te na straganach
najczęściej sprzedawały starsze panie z chustami na głowie i
długimi spódnicami.
Castañada
to też noc panallets. Typowe słodycze, które tradycyjnie spożywano
podczas nocy Wszystkich Świętych.
Inna
tradycja mówi, że dawno, dawno temu, nocą Wszystkich Świętych
dzwoniły dzwony we wszystkich kościołach aby przypomnieć ludziom
o ich zmarłych krewnych i aby pamiętali o nich w swoich modlitwach.
Ponieważ
bicie w dzwony przez całą noc było męczącym zadaniem, rodzina
dzwonnika przynosiła mu kasztany, inne owoce typowe o tej porze roku
i wino, aby biedak nabrał sił.
W XVIII wieku, zwyczaj ten rozprzestrzenił się w całej Katalonii i
stał się popularną praktyką.
Obecnie
jednak, Castañada jest świętem, podczas którego zbiera się
rodzina i przyjaciele aby miło spędzić czas i zjeść dobrą
kolację. A na deser oczywiście je się kasztany i panallets
popijając słodkim winem, tzw. moscatel.
Castañada
La cocina de frío otoño se adaptaba a las
necesidades de la época. Las castañas siempre se podían comprar en
las calles de todas las aldeas, pueblos y ciudades. En los puestos
donde se vendían castañas asadas también se podían encontrar las
patatas dulces: moniatos. Por lo general estos productos los vendían
unas ancianas con pañuelos en la cabeza y con faldas largas.
Castañada es también una noche de panallets.
Panallets son típicos dulces que se comían tradicionalmente
durante la noche de Todos los Santos.
Otra tradición dice que hace mucho tiempo, en la noche de Todos
los Santos sonaban campanas en todas las iglesias para recordar
a la gente sobre sus parientes muertos y para que los recuerden
en sus oraciones.
Como tocar las campanas durante toda la noche fue un trabajo muy duro la familia del campanero le traía castañas, otras frutas típicas de esta época del año y el vino para que el pobre hombre ganara la fuerza.
En el siglo XVIII, esta costumbre se extendió por toda Cataluña y se ha convertido en una práctica popular.
Como tocar las campanas durante toda la noche fue un trabajo muy duro la familia del campanero le traía castañas, otras frutas típicas de esta época del año y el vino para que el pobre hombre ganara la fuerza.
En el siglo XVIII, esta costumbre se extendió por toda Cataluña y se ha convertido en una práctica popular.
Hoy, sin embargo,
Castañada es una celebración familiar, reúne los amigos y la
familia para pasar un buen rato y disfrutar de una buena cena. Y de
postre, por supuesto: panallets, castañas y vino dulce llamado
moscatel
Komentarze
Prześlij komentarz