Słodkie targi w Agramunt


Ale było słodko! 12 i 13 października 2013 roku odbyły się 25. Targi Turrón w Agramunt, prowincja Lleida.
Wszystkie dzieci, które mieszkają w Hiszpanii wiedzą co to jest turrón. Jest to typowa bożonarodzeniowa słodycz wykonana głównie z migdałów,cukru i miodu. Często też można spotkać turrón, którego składnikami są: żółtka, karmelizowane owoce, orzechy, kokos, marcepan, śmietana. Coraz częściej się eksperymentuje dodając nowe składniki, np. stewia zamiast cukru czy miodu. Dodaje się też alkohole jak rum, whisky czy wino.
Turrón przeważnie ma podłużny kształt, jak tabliczka czekolady ale zdarzają się też okrągłe, np. typowy turrón z Agramunt
Jedzenie turrón w okresie bożonarodzeniowym jest już wielowiekową tradycją w Hiszpanii prawdopodobnie wprowadzoną przez Arabów.
Turrón jedzą i dzieci, i dorośli. Zależnie od składników jest bardzo twardy albo miękki. Dla diabetyków też jest wersja bez cukru bądź ze stewią.

Podczas targów w Agramunt przez dwa dni można było spróbować i kupić turrón różnych firm, np. Vicens, Roig, Félix. A do tego odbyło się kilka degustacji win i cavas (tak się nazywa szampan w Hiszpanii) połączonych z degustacją turrón.
Poza tym w hali targowej, w części dla dzieci, zorganizowano kuchnię dla najmłodszych. Zdradzano tam pewne tajemnice wyrobu czekolady i turrón. Natomiast na ulicach miasta ustawiono mnóstwo straganów z różnego rodzaju produktami żywnościowymi, gospodarczymi, kosmetycznymi, zabawkami i odzieżą. Był też ogromny piec do wyrobu chleba, karuzela i koniki pony.

Już teraz zachęcam całe rodziny do wzięcia udziału w kolejnych targach w Agramunt.

Ewa










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kontakt

Rozkład zajęć 2022/2023

Co jest potrzebne aby zapisać dziecko do szkoły w Katalonii?